There was an error in this gadget

WELCOME

Persahabatan Kita

Daisypath Friendship tickers

Followers

Monday, October 29, 2012

eXam


EXAM..

Esok la wey!! adoi.. ap g yg ak wat dok dpn laptop ni..


bler nak exam je.. laptop ni SELALU je MENGGODA tok dibuka..

padahal BUKU tu baca trus tdo.. adoii..

apa nak JWB dalam EXAM t..

hehehe.. 5 minit 2x.. tu je yg slalu DIRI ni bg alasan.. padahal 5 minit dah BERLALU dan
aku masih kat situ.. hahahahha




Saturday, October 27, 2012

Jodoh

Doa Pendekat Jodoh... :)


Boleh dibaca dengan surah AL-FATIHAH. Bacalah selepas solat ye, kawan-kawan.. :)






p/s: kita hanya mampu MERANCANG.. ALLAH jua yang menentukannya.. RESTU ibu dan bapa perlu juga yer.. :)

Sunday, October 14, 2012

GLA


GLA atau biasanya lebih dikenali sebagai EPO memang sangat baik untuk kesihatan

wanita. Namun GLA Shaklee adalah yang TERBAIK kerana ia turut dilengkapi dengan

vitamin E semulajadi dan minyak bunga matahari yang banyak khasiatnya.
 


Kajian mendapati pengambilan Gamma linolenic acid (GLA) daripada minyak Evening Primrose secara berterusan membantu masalah jerawat, ekzema atopik, sindrom pra-haid (PMS), psoriasis dan kesihatan kulit. Mereka yang sering dibelenggu masalah ini lazimnya mempunyai paras GLA yang lebih rendah daripada normal. Ujian menunjukkan pengambilan minyak evening primrose yang kaya dengan GLA boleh memperbaiki kelicinan kulit, lembapan serta memperbaiki masalah dermatitis. GLA Complex Shaklee dibuat daripada Borage oil yang mengandungi GLA yang lebih tinggi dari EPO iaitu sebanyak 25% berbanding 10% GLA dalam EPO.


Jadi untuk sapa2 yg nak kulit cantik tu mmg sesuai sangat la GLA ni..ia repair skin texture....betulkan hormon, kecutkan cyst.. dan byk lagi..

Apakah kelebihan dan khasiat Shaklee GLA Complex ni?



♥ Membantu mengawal dan mengatur kitaran haid
♥ Membantu meningkatkan kesuburan
♥ Melegakan PMS (sindrom pra-haid)
♥ Membantu dalam menangani menopus
♥ Menguatkan kuku dan rambut
♥ Membantu Masalah Jeragat

♥ Menjadikan kulit lebih sihat dan berseri-seri

♥ Membantu menangai ekzema
♥ Melegakan simptom akibat artritis reumatoid
♥ Mengandungi vitamin E untuk menguatkan dinding arteri
♥ Menguatkan imuniti tubuh
♥ Memperlahankan proses penuaan
♥ Mengurangkan blood-clot yang boleh menyebabkan serangan jantung
♥ Mengawal kencing manis dan darah tinggi
♥ Mengawal kolesterol
♥ Untuk fungsi saraf

Kali ni saya nak share pengalaman Dilla yg disahkan ada cyst after postnatal check up.. mari kita baca kisah Dilla...dipetik dari blognya

Selepas bersalin anak pertama, saya pergi check up seperti orang lain juga. Check up yang pertama adalah sebulan selepas bersalin. Pada hari appointment, doktor macam biasa, scan perut untuk pastikan rahim kecut seperti asal. Alhamdulillah, rahim dah kecut macam biasa...tapi, tiba-tiba doktor dapat kesan ada cyst di ovari saya....Dah besar 5cm katanya....
Air muka doktor macam cuak je...Mula-mula saya tak pasti apa itu cyst ovari dan kesannya....dia kata tunggu next appointment, scan tengok mcam mana....kalu perlu, kne operate buang...Operate? Alamak....seumur saya tak pernah kena bedah...dan sememangnya taknak operate...sebab apa yang saya tahu, bila operate ni seolah-olah kita dah ganggu sistem badan kita....kesian badan kita....masa bersalin dulu pun, saya dah berazam dan cakap dengan doktor, nak bersalin normal...Alhamdulillah, Allah permudahkan...so, doktor set kan tarikh untuk next appointment...Next appointment pada 09/02/2011, saya scan lagi dan cyst tu masih 5.37 cm...Inilah gambar scan saya...



                                     


Doktor dah mula plan nak operate saya...takpe, dia bagi can lagi sehingga next appointment utk pilih tarikh memandangkan anak saya baru 4 bulan dan fully breastfeed..Klau boleh, dia cadangkan saya operate bila anak dah umur 6 bulan supaya dah mula makan dan tak sepenuhnya bergantung pada susu badan...Balik rumah, saya dah risau..saya memang nak elak daripada dibedah.Terus saya tanya senior saya, kak cery, ada ke produk Shaklee untuk rawat cyst ovari ni? Beliau rekemenkan saya dengan GLA Complex dan saya mula makan pada awal bulan April.Pada next appointment iaitu 04/04/2011, Saya scan lagi dan ukuran diameter berkurangan menjadi5.03 cm.



Doktor masih rekemen untuk bedah....saya minta tunggu lagi hingga next appointment pada 13/05/2011, tibalah pada tarikh untuk saya operate untuk buang cyst tersebut. Untuk kali terakhir, saya minta doktor scan dan ukuran diameter cyst tersebut menjadi 2.73cm !!! Anda boleh lihat pada gambar scan ni ada tulis diameternya tu...


Alhamdulillah, syukur kepada Allah sebab saya tak jadi dibedah..So, apa yang saya amalkan selama 2 bulan ni?

1) Mengambil vitamin Shaklee GLA Complex:GLA merupakan sejenis asid lemak Omega-6 yang digunakan oleh badan kita untuk membentuk prostaglandin - bahan berkesan berupa hormon yang membantu badan mengawalatur proses-proses badan yang normal. Minyak benih bunga matahari adalah satu lagi sumber asid-asid lemak Omega-6. Ia mengandungi vitamin E yang membantu melindungi dinding arteri dan menyokong sistem imun dengan memelihara integriti sel. 

2) Memakai Pad Herba Avail. 

3) Mengamalkan baca doa untuk mengecilkan bengkak:" Wahai Allah yang maha mengecilkan benda yang besar dan maha membesarkan benda yang kecil, kecilkanlah pada dia (sebut nama pesakit). Ya Allah wahai yang paling mengasihani daripada segala yang mengasihani...."Alhamdulillah, lepas je jumpa doktor, saya terus ke surau untuk sujud syukur....Sesungguhnya tiada yg lebih berharga daripada anugerah kesihatan yang baik....Syukur alhamdulillah....

_____________________________________________________________
Anda nak cuba GLA ni? GLA (Asid Linolenik Gama) digunakan oleh ramai wanita untuk memelihara kesihatan sepanjang kitaran haid setiap bulan.GLA atau nama penuhnya Gama Linolenik Asid berfungsi menstabilkan hormon di dalam badan kita. Boleh diambil oleh lelaki dan wanita. Ia sangat membantu terutama mereka yang mempunyai masalah jerawat, mereka yang punya masalah menstrual, monopause sindrom, darah tinggi dan kencing manis.Kelebihan vitamin GLA Shaklee ini ialah kerana ia mengandungi vitamin E yang asli.



p/s: Kita hanya mampu mrancang, hanya Allah s.w.t yang mampu mengubatinya.. Berdoalah..

Saturday, October 13, 2012

Cara Bancuh ESP

AsSalam.. semalam dah bagitahu psl ESP kn?? ari ni nk bgtau cr nk bancuh dia pula.. 


ESP antara BEST SELLER Shaklee..kenapa? Hanya yang dah cuba dan dah try je tahu apa yang saya maksudkan disini..memang akan jatuh chentaaaaaa...ESP atau nama penuhnya Energizing Soy Protein sangatlah diminati di kalangan customer-customer produk Shaklee ni.. 

Macammna nak bancuh ESP ni..nak mixed dengan ape..air suam boleh ke idak..macam-macam resepi boleh cuba, ikut tekak masing-masing..

Basically satu sudu besar ESP dibancuh bersama satu gelas besar air suam. air suam ni samada air suam kosong tapi tak terhad cara tu je.. 

  • ESP + plain water (suam/sejuk)
  • ESP + Fresh Milk
  • ESP + Fresh Milk + kurma (rendam kurma dalam susu..after few hours..blend/shake it and mix with 1 sudu ESP...boleh add on almond or fruits.bukan sahaja bertenaga..boost milk production malah energized)
  • ESP + susu tepung (any brand)
  • ESP + Performance Drink Shaklee + MealShake Shaklee
  • ESP + Nesvita 3in1
  • ESP + jus twister tropicana
  • ESP + Yogurt drink
  • ESP + Ribena
  • ESP + any fruit juice ( tembikai, epal, lobak putih,peria,pegaga)
  • ESP + Milo/Horlicks
  • ESP + sirap bandung
  • ESP + fresh milk + oat+serbuk koko+madu (ni resipi Dr Muhaya)


..anda bagaimana?

ESP ni bukan untuk ibu menyusu je yer... ia sesuai utk seisi keluarga..UNTUK:
1. Orang yang ingin kekal sihat..
2. Orang yang lanjut umur, yang tidak upaya kerana kekurangan tenaga.
3. Kanak-kanak bersekolah
4. Ibu-ibu mengandung dan menyusu anak
5. Pesakit yang dalam proses pemulihan selepas pembedahan
6. Pesakit seperti ulcer perut, jantung, kanser, sakit kulit, rambut gugur, tidak ada selera makan, gastrik,
7. Ahli sukan dan bina badan
8. Soya Protein ini adalah untuk semua orang yang ingin membina dan mengekalkan badan yang sihat …dan yang inginkan kulit yang cantik



Testimoni Pengguna Produk Shaklee

 *credit to Laila Ismail

Nak share pengalaman saya berdiet dengan SHAKLEE. Boleh contact distributor anda utk dapatkan supplement2 yang sesuai ye.
Di samping tu saya juga amalkan diet mengikut jenis darah.

***********************************************
Tips :-
(WARNING : Kalau anda baca list di bawah ni, semuanya adalah benda biasa2 aje, tapi kalau anda amalkan, InshaAllah anda pun boleh kurangkan berat badan anda. Kalau tak turun banyak, sikit pun jadiiilah)

1. Kurangkan pengambilan makanan berat utk dinner.
2. Wajib ambil sarapan.
3. Ambil sayuran/buah2an dalam kuantiti yang banyak.
4. Banyakkan minum air.
5. Senaman at least 3-4kali seminggu. (Saya tak konsisten yang ni, 2 bulan pertama langsung takde senaman, tp still boleh turun berat dengan 2kg sebulan)
6.Kurangkan FAST FOOD. Kalau boleh jangan langsung!
7. Kurangkan makan di luar sbb kita tak tahu penggunaan minyak dan bahan2nya macammana. Seelok2nya masak sendiri ye.
8. Kurangkan pengambilan gula. (Saya langsung tak ambil gula untuk minuman, milo tanpa gula, teh-energy tea mix, kuih tradisional atau kek saya kurangkan, kalau masak pun saya hanya letakkan sedikitttttttttttttttt sahaja gula)
9. Makanan yang saya elakkan :-
-ROTI CANAI
-APA2 YANG BERSANTAN
-NASI LEMAK
-TEH TARIK @ APA2 MINUMAN YG MENGGUNAKAN SUSU PEKAT MANIS, SAYA TUKAR DENGAN FRESH MILK

Selamat mencuba!!!


Friday, October 12, 2012

Shaklee

Id- 889639
sebarang pertanyaan dan consultation bley la tinggalkan komen di bawah atau hubungi saya terus : 0176862604..


Sekarang, Shaklee tgh wat promotion sempena BULAN OKTOBER ni.. jom terjah..


TADA!!! ESP.. Apatu???
    

ESP @ Energizing Soy Protein :

Kompisis vitamin utama dalam susu ibu ialah protein. Protein adalah makanan sel. Sel tak kenal nasi lemak, air soya atau tempe tetapi sel hanya perlukan protein iaitu khasiat dari makanan yang diambil. Protein berfungsi mengekalkan pertumbuhan normal dan pemeliharaan tisu. Mengawal atur keseimbangan bendalir dalam badan.Pembinaan hormon, enzim dan antibodi memerlukan protein. Selain itu protein dikatakan membantu mengawal keseimbangan asid bes untuk mengangkut nutrien dan sumber tenaga.

Protein sangat sensitif. Ianya wujud pada suhu badan kita dan mudah terhapus pada suhu yang tinggi. So apabila kita memasak sumber protein seperti ikan goreng pada suhu yang tinggi, hakikatnya banyak protein yang telah musnah semasa proses memasak itu sendiri.Pengambilan protein yang berkualiti sangat penting. Sebab itu ramai yang mencuba Shaklee ESP kerana mengandungi 7 ciri di bawah :
(1)   Ditanam secara organic
(2)   Tidak menjalani proses genetik (non-GMO:non-Genetically Modified Organism)
(3)   Mengandungi 9 asid amino penting
(4) Dalam proses pembuatan untuk menghasilkan soya yang mengasingkan, kepingan soya dihancurkan dan dibasuh dengan air, bukan alkohol
(5)   Bahan anti-thyroid/anti-pertumbuhan disingkirkan
(6)   Diproses tanpa dipanaskan
(7) Ditambah dengan kalsium (ketika minyak dikeluarkan, ia menjadi makanan berasid – dineutralkan bila kalsium ditambah)


Mungkin ramai yang tak tahu, yang 25% daripada BADAN diperbuat daripada PROTEIN… Contohnya seperti kuku, kulit, otot-otot adalah berasal daripada protein…Percaya atau tidak, itulah kenyataannya…

Saya ringkaskan macam ni….Struktur dalam badan manusia dibina daripada susunan di bawah…


                        SEL ------> TISU --------> ORGAN ---------> SISTEM

Struktur badan kita terdiri daripada SEL…Kemudian sel-sel akan membentuk tisu-tisu, seterusnya tisu-tisu akan membentuk organ dan organ-organ akan membentuk sistem…

Dan….Disebabkan itu, badan kita SANGAT memerlukan PROTEIN…Nak tahu kenapa?? Sebabnya PROTEIN adalah makanan utama sel…SEL yang sihat dapat menghasilkan tubuh badan yang sihat…..Sebab tu setiap hari, anda makan lauk-lauk yang mengandungi sumber protein bukan??Seperti ayam, daging, telur, ikan, kekacang dan banyak lagi….

TAPI…TAHUKAH ANDA yang PROTEIN sangat MUDAH TERMUSNAH apabila dikenakan SUHU yang TINGGI…Contohnya anda goreng ikan…Berapa banyak PROTEIN yang tinggal??Anda tak tahu kan??

JADI…..Apa kata anda ambil ESP sumber PROTEIN yang lebih berkualiti….Dan semestinya ESP mematuhi kriteria pemilihan soya yang selamat….Dan yang paling penting, ESP Sentiasa SELAMAT, sentiasa BERKESAN dan sentiasa MESRA ALAM…

RAMAI YANG DAH RASA KEBAIKAN DAN BETAPA BESTNYA ESP SELEPAS AMBIL SECARA KONSISTEN SELAMA 3-4 MINGGU ….Depa kata kulit makin licin la, kulit makin lembut, parut jerawat makin pudar, rambut dah kurang gugur….susu makin banyak…dan macam-macam lagi…

ANDA TAK NAK CUBA KE??DAH CUBA BARU JATUH CINTA!! PASTI ANDA PUAS HATI!! Pasti BERBALOI-BALOI untuk bulan ni...Sebab bulan ni ada PROMO baik punya untuk ESP...

*credit Cikgu Chrysalis Nurul


APA yg BEST tentang ESP ?

♥ ♥ ♥ Kelebihan ESP Menjadikan kulit muka cantik, halus,gebu dan berseri, Bantu

 hilangkan parut jerawat di muka, Memberi tenaga berpanjangan menjadikan 

badan semakin sihat dan kurang letih, Menganjalkan kulit dan 
menganjalkan 

kembali payudara yang kendur, Cepat kenyang dan membantu dalam 

pegurusan berat badan.ESP juga Menyokong kesihatan imunisasi badan, 

mengawal paras kolesterol dan menyokong kesihatan jantung dan prostat.


♥ Dan Terbukti secara klinikal dapat mengekalkan tenaga berjam-jam

 lamanya untuk kehidupan yg aktif, disamping membantu mengekalkan 

kepejalan otot, pemulihan tisu badan dan fungsi enzim dan hormone yang 

sempurna.


♥ ESP juga membantu mengekalkan paras gula yang normal dalam darah.

♥ Kandungan lemak dlm ESP sangat minum iaitu (1gm) dan Tanpa laktosa di 

mana kadar penghadaman yang tinggi dan diserap terus ke dalam darah. 

♥ Dan plg penting tiada perasa tiruan, pemanis, pewarna dan pengawet, 

♥ Mengandungi 5 vitamin B, 2 mineral dan 8 gram karbohidrat untuk tenaga Dan sgt SEDAP..

[BEAUTY TIPS]
Untuk mendapatkan kesan yang OPTIMUM dalam pengambilan vitamin, amalkan bersama pengambilan 3 sudu protein ESP setiap hari!





MIZZ NINA pon guna SHAKLEE ni.. :)


Apa Kata Pengguna ESP ni..

*credit to  Yati Napi ♥)



Jom, pakat ramai2 rebut promosi ini!!

Beli 6 percuma 1 

Harga Asal : RM 150/canister

Harga Promosi : RM 121/canister

(if kongsi beli seramai 7org: RM104/canister)




Saturday, October 6, 2012

Dugaan..

Ujian itu adalah tempaan Allah buat orang-orang beriman. Pedang yang hebat takkan terbentuk jika tidak diketuk, dipanaskan dan ditempa dengan baik. Maka kita beruntung kerana Allah akan mengangkat darjat kita dengan ujian yang diturunkannya. Allah ingin memberikan berita gembira kepada kita jika kita bersabar atas ujian yang kita hadapi.

Lihatlah Firman Allah dalam Surah Al-Baqarah Ayat 155-156, ertinya:


“Dan sungguh akan Kami berikan cobaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar. (yaitu) orang-orang yang apabila ditimpa musibah, mereka mengucapkan: “Inna lillaahi wa innaa ilaihi raaji’uun (Kita milik Allah dan kepada-Nya kita dikembalikan)””

Allah berfirman bermaksud: “Patutkah manusia menyangka bahawa mereka akan dibiarkan dengan hanya berkata: Kami beriman, sedang mereka tidak diuji dengan sesuatu cubaan?


 Dan demi sesungguhnya! Kami menguji orang terdahulu daripada mereka, maka dengan ujian demikian, nyata apa diketahui Allah mengenai orang yang sebenarnya beriman, dan nyata pula apa diketahuiNya mengenai orang yang berdosa.” (Surah Al-Ankabut, ayat 2-3)


 Allah merindui rintihan dari kta, maka Dia menguji kita..
 
    

Jom Terjah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...