There was an error in this gadget

WELCOME

Persahabatan Kita

Daisypath Friendship tickers

Followers

Monday, March 18, 2013

Slimming Set

AsSalam.. kawan2.. ari ni nk cter mengenai set diet aka kurus, cantik molek gitu.. heheh..

sape yang xnak kuruskan?? btol x?? ke xbtol?? heheh

kelihatan cantik n menawan kan bler kurus ni, yang paling penting senang nak cr baju..

melaram baju yang disukai.. huhuhu

baiklah, ap yang ada dalam set ini??



slimming set



apa fungsi-fungsi setiap vitamin ni.. jom kte tengok.. 


buang

Pertama : Detox

Detox adalah proses membersihkan usus dimana segala toksin, lemak dan lendir yang melekat di dinding usus dikeluarkan melalui pembuangan air besar. Selepas dinding usus kita bersih. baru badan kita dapat menyerap nutrien pada tahap optimum.

Apa yang sesuai untuk detox adalah Herblax atau Alfalfa . Bagi mereka yang tidak mengalami masalah sembelit boleh cuba Alfalfa dan Herblax sesuai untuk mereka yang mengalami masalah sembelit. Saya tidak syorkan Herblax pada ibu2 yang menyusukan anak kerana bimbang jika kesannya akan dapat pada anak.



memecahkan / membakar lemak

Berfungsi untuk memecahkan lemak2. Lecitin dinamakan "pengemulsi semulajadi" kerana ia mempunyai kesan melekat kat lemak....dalam perkataan ringkasnya,ia menyebabkan lemak tu terapung kat dalam darah...dan seterusnya mencegah lemak dari melekat kat dinding membrane.. Lecitin tak boleh dihasilkan oleh badan tetapi ianya sangat diperlukan oleh badan.


Kita sering mendengar yang Omega ( Fish Oil) sangat bagus untuk perkembangan otak kerana mengandungi Omega-3 Fatty Acids yang menjadi sumber DHA dan EPA. Namun apa pula kaitannya antara Omega-3 dengan penurunan berat badan??


LEMAK JAHAT yang terkumpul dalam badan kita memerlukan LEMAK BAIK untuk menguraikannya dan membakarnya. Pengambilan LEMAK BAIK yang dimaksudkan bukanlah daripada sumber seperti mayonis, minyak masak atau lemak haiwan TETAPI daripada sumber pemakanan sihat seperti ikan salmon, sardine, walnut serta flaxseed. Salah satu LEMAK BAIK yang bermanfaat untuk tubuh badan kita adalah Omega-3 Fatty Acids.


Omega-3 Fatty Acids mempengaruhi pelbagai jenis hormone yang dihasilkan oleh badan termasuk LEPTIN yang merupakan hormone yang penting dalam pengawalan selera makan dan metabolisme. Ianya dihasilkan daripada lemak di dalam badan. Leptin akan menghantar signal kepada otak untuk mengehadkan rasa lapar. SEMAKIN RENDAH PARAS LEPTIN, SEMAKIN CEPAT ANDA AKAN BERASA LAPAR
membina otot

 Protein sangat perlu untuk membantu meningkatkan metabolisme tubuh, meningkatkan perkembangan otot, menjaga nafsu makan dan menjaga otot bebas lemak. Kajian menunjukkan protein dapat membakar kalori sampai sebanyak 35%.

Selepas kurus, badan akan mudah mengelebar/gelebeh, dengan pengambilan protein akan shapekan otot yang gelebar dan membuatkan badan solid.

Untuk protein terbaik, anda boleh memilih samada Cinch Shake atau jika anda ibu yang menyusukan anak, jangan ambil Cinch Shake ni, tapi gantikan dengan ESP/ MealShake (ESP juga membantu mempercepatkan penghasilan susu badan.

Gabungan ketiga-tiga langkah ini sangat berkesan untuk menurunkan berat badan.
Pengambilan makanan yang seimbang dan diet yang teratur sangat disarankan kerana itulah kunci utama untuk langsing. Anda juga disarankan mengambil 2-3 liter air setiap hari untuk memudahkan proses pelangsingan dan penyerapan vitamin yang diambil. Dan paling penting anda perlu mengambil suplement di atas dengan konsisten untuk result yang TERBAIK dan SUPERB!


TESTIMONI PENGGUNA
Ikuti kisah Puan Norita yang mula menggunakan Shaklee OmegaGuard untuk menurunkan berat badan, Salah seorang pelanggannya mengatakan yang Lecithin lambat kesan kepadanya dan ingin mengambil Omega. Hasilnya sangat mengagumkan. Oh, Lecithin juga berfungsi sebagai pembakar lemak yea..
Berat badan turun dengan Shaklee OmegaGuard (Testimoni Pengguna)** 

Hari pertama saya amik 3 biji selepas lunch....sepanjang petang sehingga malam saya merasa sangat dahaga , hanya ALLAH sahaja yang tahu. Saya tak de rasa lapar tetapi saya rasa sangat dahaga. Air botol 1.5Liter peneman ke mana saya pergi. Dah minum 3 botol, tekak masih dahaga. Malam pun sama. Hmm  memang pelik. Hari pertama lupa makan buah....so tak best ke toilet.

Hari kedua, saya cuba makan pagi pula, unik, sebab tengari saya cuma makan nasi 3 suap dah rasa kenyang tapi saya rasa sangat dahaga. So saya banyak minum air. Saya bancuh ESP, Meal Shake dan PD supaya saya lebih kenyang pada waktu tengahari. Malam memang tak berapa makan sebab dah kenyang dengan air.


Hari ketiga, makan waktu pagi juga dan lebih kurang dengan hari sebelum ini. So saya dapati saya perlukan buah yang banyak supaya tak mudah sembelit ke tandas nanti. Apa yang best, perut senang kenyang.


Berbanding saya amik lecithin dulu, saya mudah rasa lapar bila lambat makan. Mungkin sebab ia bakar lemak jadi badan perlu kalori untuk menggantikan yang telah dibakar. Beza amik Omega, mungkin sebab pengambilan 3 biji sehari buat badan panas, tekak juga beri signal dahaga agar minum lebih air. Bila kenyang air, kita tak berapa nak makan.


Namun saya masih amalkan lecithin sebab ia bagus untuk elakkan bloated....kembung perut atau senak.


Bagi yang takut gemuk kerana air, saya sarankan seminggu atau 2 kali sebulan pergi berurut. Ia sangat membantu selain bersenam setiap hari.Mungkin ada sesetengah orang boleh kurus sebab senam setiap hari dan amalkan cara hidup sihat terutama mereka yang mempunyai metabolisme yang sangat tinggi, tapi bagi saya, saya tetap perlukan ejen pembakar lemak ini iaitu Omega dan Lecithin. Bagi yang serius nak slim, sila dapatkan allfalfa dan herb lax untuk proses detox yang best!


testimoni 2

testimoni 3..
ikuti perkongsian darinya..
April 2012
------------
ok, time ni saye dh sarat mengandung, badan semakin mengembang sbb saye sgt2 kuat makan..hihi tgk tangan tu, kembang aje..smpai nk genggam tangan pun tak boleh, terlalu gemuk..overweight.. dari berat 50KG, jadi 80KG

August 2012
---------------
time ni hari raya tahun lepas, berat tak timbang plak brape KG, tapi yang pasti, pakai jubat tu, sangat ketat..leh nampak tummy lapis2..satu perkataan saja MALU..orang tegur, bertanya..tapi nak buat macam mana, saya bersalin secara cesarean..tak boleh bertungku, berbedung, mengurut pun takleh usik bahagian perut..time ni jeans saye pakai size 32..huhu

January 2013
---------------
start bulan September, saya bertekad dengan diri sendiri..i have to do something..bermula lah misi..sebelum2 ni, saya makan gak shaklee, amek esp, bcomp, vitamin c, set berpantang shaklee..tp start september, saya mula amek set slimming ;) alhamdulillah dari size 32 inch, dah jadi 29 inch

February 2013
-----------------
jengjeng..ni latest me !! time g bercuti dekat gold coast sepang, dengan family husband time celebrate birthday 3 generation (tokabah,husband(anak), adam(cucu))..hihi..alhamdulillah ;) guess what, now jeans dah size 27 !! yeay !! dah boleh pakai jeans zaman study dulu..terus laju2 bukak robok lame, cari seluar2 lame, basuh before gi bercuti ;) alhamdulillah dari beli saje2 je makan, sampaila sekarang saye dah join jadi independent distributer shaklee ..sambil2 menjana pendapatan, dapat gak mencantikkan diri..hihi *perasan seketika*..hihi



Testimoni 4..

klik sini utk megikuti cara diet yang diamalkan.. sini


Testimoni 5.. ikuti kisah dan perkongsian dari pengamal vitamin shaklee ini..

Saturday, March 16, 2013

Set E


Assalam kawan2.. ari ni nk share mengenai SET E yg di tawarkan oleh group europhia.. 

apa yg ada dalam set E ni??

Set E ni merupakan gabungan SET B ngan Ostematrix.. 

set B ap plak?? ok, sila rujuk sini Set B 


SET E

Jika anda adalah seorang yang mudah stress, mudah kejang, ada masalah water retention, sembelit dan pra haid, pastikan anda memberi peluang diri anda mengubah nasib anda dengan Ostematrix.

Jika anda seorang yang bekerja dan sering keletihan, ostematrix antara jawapan terbaik membantu anda kekal bertenaga dan bersemangat!

Jika anda seorang ibu mengandung, ostematrix membantu mengelakkan kekejangan dan sakit tulang belakang.

Jika anda seorang ibu yang menyusu, ostematrix membantu pengeluaran susu anda dengan lebih baik provided prinsip utama penyusuan diamalkan.

Jika anda seorang wanita, ostematrix membantu mengurangkan risiko kereputan tulang ( osteoporosis)

Jika anda mempunyai masalah berat badan berlebihan, anda perlukan ostematrix demi memastikan kepadatan tulang anda mengampu tubuh badan anda!
Ostematrix, untuk kekuatan tulang dan gigi, kekuatan otot dan saraf, pembentukan darah dan membantu kestabilan penghasilan susu badan di kala period, membuatkan si pengamal mudah bangun tidur walau berjaga lewat malam, tidak letih walau memandu lama tidak berasa lenguh-lenguh sendi dan kebas-kebas, mengatasi masalah senggugut yang teruk dan mengurangkan rasa sakit ketika kontraksi hendak bersalin normal.




Penilaian Khas

Alhamdulillah, akhirnya kuar juga nama tok penialain khas ni..

tapi....

nape awal sgt ni?? kaat bln 4 ml..

xprepare mental g ni..

21/3/2013.. Dewan Seri Siantan, Presint 3, Putrajaya.. here i come..

neves.. 

kawan2.. doakan saya ok??

ni link sapa yg nk cek nama tok penilaian khas ni.. klik sini

br ad zon tengah n zon sarawak.. 

moga posting pula kuar pas ni..

Saturday, March 9, 2013

CANTIK

AsSalam semua.. zaman sekarang ni kecantikan adalah salah satu elemen yang penting untuk para WANITA.. huhuh.. sape yang xsuka cantikkan?? Walaubagaimanapun, kecantikan itru subjektif.. heheh.. bergantung kepada cara seseorang itu menilai.. :)

sekarang ni nak sharing ngan kamu semua.. set kecantikan daripada suplement shaklee..
mungkin anda semua pernah mendengar SHAKLEE kan?? ok, apa yang ada dalam set kecantikan/set d ni?? set ni dari group europhia tau, jgn korang g HQ atau Branch cakap saya nak amik set d/ set kecantikan plak.. kang blurr plak.. heheh.. 

jom, kte tgk ap yang ada dalam set d ni.. 

set kecantikan kulit / set d

apa fungsi2 setiap vitamin ni?? 

Vitamin C - 180 biji
  1. Membantu dalam meningkatkan imuniti badan
  2. Membantu dalam penyerapan zat besi
  3. Membantu dalam proses pemulihan sel, seperti luka
  4. Membina kolagen untuk menguatkan dan menyegahkan tisu dalam badan
  5. Menjaga ketahanan badan dari selsema
  6. Menstabilkan bahan kimia dalam badan
 B Complex - 120 biji
  1. Menukarkan gula dalam darah kepada tenaga
  2. Mencegah kelesuan dan kemurungan
  3. Membantu kelancaran urat saraf
  4. Mengelakkan stress
  5. Mengelakkan sembelit
Vitamin E - 120 biji  
  1. salah satu antioksidan yang penting dalam pencegahan kanser dan penyakit kardiovaskular.
  2. Vitamin E membuatkan si pengamal nampak muda kerana vitamin E melambatkan proses penuaan. Pengambilan vitamin E yang konsisten sangat membantu dalam mendapatkan tekstur kulit yang cantik. Ianya juga membantu menghilangkan parut dan jeragat.Membantu wajah nampak lebih berseri dan tidak kusam.
  3.  Ia memperbaiki peredaran darah, yang mana perlu untuk memperbaiki tisu, dan sangat berguna dalam rawatan "premenstrual syndrome" dan penyakit fibrocystic buah dada. 
  4. Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan, 
  5. mengurangkan parut yang diakibatkan oleh sesetengah kecederaan, 
  6. mengurangkan tekanan darah, 
  7. membantu dalam pencegahan penyakit katarak,
  8.  meningkatkan prestasi atlit, dan mengendurkan otot kaki dari kekejangan. 
  9.  Vitamin E menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat, dan membantu mencegah anemia dan "retrolental fibroplasia", sejenis gejala mata yang boleh menjangkiti bayi pramatang. 
  10. **Satu kajian yang dijalankan oleh National Cancer Institute pada tahun 1998 mendapati bahawa pengambilan vitamin E dalam jangka masa panjang dapat mengurangkan risiko kanser prostat di kalangan penghisap rokok. Lain-lain kajian megesyorkan bahawa vitamin ini dapat memperlahankan perkembangan penyakit Alzheimer. Sepanjang ini diketahui bahawa vitamin E telah menunjukkan kesan pencegahan kepada lebih kurang 80 jenis penyakit.


## pengambilan set d ini dengan tambahan GLA Complex dan ESP turut membantu anda bagi mendapatkan kulit yang lebih bersih TAPI dengan cara mengambil suplement secara konsisten dan minum air kosong(air masak) secukupnya..


untuk sebarang pertanyaan, bolehla hubungi saya melalui : 

emel:careaboutlife@ymail.com
sms/call: 017-6862604 (msj g senang, ad bukti kalo buat tempahan)





Thursday, March 7, 2013

SET C

ok la, hari ni saya nak cerita mengenai set c ini.. Set ni sesuai utk individu YANG LEPAS PEMBEDAHAN dan IBU yang BERPANTANG.. 

Apa yang ada dalam SET C?? 



B Complex (120 biji) - penting untuk elak kemurungan (meroyan, sebagai penenang (anti-stress) dan menstabilkan hormon. 

Vitamin C (180 biji) - penting untuk pembentukan kolagen, mempercepatkan penyembuhan luka, memperbaiki tisu sel yang rosak akibat bersalin.  

Vita-Lea Iron Formula aka multivitamin (120 biji) - perlu kerana ianya mengandungi iron formula yang sangat penting bagi tubuh, terutama kerana ibu banyak kehilangan darah selepas bersalin.  

Zinc (120 biji) - membantu mempercepatkan proses baik pulih luka, terutama luka di dalam (untuk rahim).  Kekalkan kesihatan yang baik, membantu tubuh memetabolismekan karbohidrat, protein dan lemak. Di rumus khas dengan sayur-sayuran. 

cara pengambilan??

1 biji bagi setiap satu iaitu b complex, vitamin c, vita-lea dan zinc.. 

** suplement tambahan yang boleh diambil dengan set ini ialah  ENERGIZING  SOY PROTEIN (ESP) dan CALSIUM-MAGNESIUM with VITAMIN D (Shaklee Ostematrix). Kegunaan kedua-dua suplement ini boleh membantu mengurangkan risiko jaundice, memberi tenaga dan membantu melancarkan penyusuan ibu.  Pengambilan ESP boleh mengurangkan rasa lapar.


         ******************

SET SELEPAS PEMBEDAHAN


individu yang menjalani pembedahan, bolehlah mengambil SET C ini kerana ini bertujuan untuk membantu mempercepatkan proses baik pulih selepas pembedahan. 

*suplement tambahan yang disyorkan untuk set ini bagi individu yang menjalani pembedahan ialah Vitamin E kerana ia mempercepatkan lagi penyambuhan luka pembedahan. 

Vitamin E  berfungsi untu mengelak kanser, sakit jantung, melambatkan proses penuaan, kurangkan parut, lembabkan kulit muka, kurangkan sakit senggugut.


untuk sebarang pertanyaan dan maklumat lanjut, bolehlah hubungi saya:

Nurul Bahirah
* Call/SMS: 017-6862604
* Email : careaboutlife@ymail.com
* ID Shaklee :889639

 

Wednesday, March 6, 2013

SET B

Set B ini khusus untuk ibu-ibu yang menyusu yang menghadapi masalah kesihatan seperti kelenguhan, stress, keletihan, kurang bertenaga, wajah kelihatan kusam, masalah sembelit, darah tinggi, anemia, mudah pitam, mudah kalut, mudah panas baran yang mana semua ini akan mempengaruhi penghasilan susu ibu

Selain ianya memperbaiki kualiti kesihatan kita set ini juga didatangkan dengan Alfafa yang mana ia membantu mempercepatkan penghasilan susu dengan syarat ibu faham konsep pengosongan payudara dan Demand and Supply kerana Alfafa mengandungi protein, kalsium, dan sumber vitamin dan mineral yang lain. 

Pengambilan protein dan kalsium amatlah penting di dalam penyusuan kerana telah terbukti ia mempercepatkan pengeluaran susu badan di mana ada sesetengah ibu cepat mengalami bengkak susu. Alfafa juga membantu memekatkan susu badan kita walaupun tiada kajian atau bukti saintifik yang di buat tetapi di atas pengalaman saya menyusukan Aisyah yang kini telah pun berusia 2 tahun di mana perbezaan amatlah ketara bagi ibu yang belum pernah ambil set B dan pernah mengambil set B. 

Melalui testimoni-testimoni daripada ibu yang mengambil saya juga membuktikan Alfafa mempengaruhi kepekatan susu badan di mana bayi mudah kenyang dan minum sedikit TETAPI kenaikan berat badan adalah KONSISTEN.
 

Bagi ibu-ibu di luar sana yang ingin mencuba set B pastikan juga rutin mengepam diteruskan dengan konsisten. Jika ada dikalangan ibu-ibu menghadapi masalah kekurangan susu pastikan sesi mengepam ditambah dan tambahkan kekerapan direct feeding. Pengambilan set B adalah salah satu usaha sahaja dan tanpa jadual pam yang konsisten atapun kurangnya direct feeding penghasilan susu tidak akan bertambah. Prinsip asas penyusuan ialah lebih kerap payudara dikosongkan lebih banyak susu baru akan dihasilkan. Pastikan ibu-ibu mengikuti 3 saranan kami ini iaitu; 
Pengosongan payudara 3 jam sekali 
Pengambilan air masak 3.8 liter sehari 
angan lupa berdoa - manusia yang tidak berdoa adalah manusia yang sombong kepada Allah 
SET B (ASAS PENYUSUAN)
Vita-Lea Iron Formula (Multivitamin) - 120 biji
  1. Mengandungi 12 vitamin dan 9 mineral penting yang lengkap untuk keperluan tubuh seharian
  2. Membantu meningkatkan kecerdasan minda dan sistem imuniti badan
  3. Memulihkan selera makan dan melancarkan process pencernaan
  4. Penting bagi prosess pertumbuhan
  5. Menyeimbangkan hormon dan bahan kimia dalam badan
  6. Melengkapkan nutrient yang kurang
  7. Membantu penyerapan zat dari makanan
 * Tidak boleh diambil oleh pesakit Thalassemia

Vitamin C - 180 biji
  1. Membantu dalam meningkatkan imuniti badan
  2. Membantu dalam penyerapan zat besi
  3. Membantu dalam proses pemulihan sel, seperti luka
  4. Membina kolagen untuk menguatkan dan menyegahkan tisu dalam badan
  5. Menjaga ketahanan badan dari selsema
  6. Menstabilkan bahan kimia dalam badan
B Complex - 120 biji
  1. Menukarkan gula dalam darah kepada tenaga
  2. Mencegah kelesuan dan kemurungan kelesuan dan kemurungan
  3. Membantu kelancaran urat saraf
  4. Mengelakkan stress
  5. Mengelakkan sembelit
Alfalfa Complex (Milk Booster) - 330 biji

Raja Segala Tumbuhan, sumber mikronutrion yang paling kaya, membuatkan sistem badan berjalan lancar, sebagai milk booster-bagi ibu-ibu yang menyusukan, membantu dalam hal kewanitaan termasuklah menyelesaikan masalah keputihan.
*tidak boleh diambil oleh pesakit SLE dan mereka yang alergi terhadap Alfalfa

Set A

adakah anda CEPAT LETIH?? badan LESU dan tak berMAYA?? ketahuilah punca-punca dan cara mengatasinya.. 


1. Tidak cukup tidur
Nampak jelas bukan? Anda mungkin tidak mendapat tidur yang cukup dan ini boleh mengganggu fokus dan kesihatan anda. Setiap malam anda disarankan tidur sekurang-kurangnya 7 hingga 8 jam setiap malam.

Jadikan tidur anda satu prioriti dan tetapkan jadual tidur. Masih menjadi masalah? Dapatkan nasihat doktor.

2. Tidur Apnea (Sleep Apnea)

Kadang-kadang anda fikir anda sudah mendapatkan tidur yang cukup tetapi masalah apnea ini pula yang mengganggu. Apnea ini adalah disebabkan saluran pernafasan anda tersekat ketika tidur. Menyebabkan anda berdengkur dan kemudiannya tidak bernafas. Selepas itu secara tiba-tiba anda terbangun sesak nafas. Setiap gangguan mengejutkan anda dari tidur tapi anda mungkin tidak sedar. Hasilnya, anda tidak dapat tidur yang berkualiti dan prestasi anda di siang hari merudum.
Biasanya dihidapi orang yang obese. Turunkan berat badan anda dan jangan merokok. Kedua-dua ini berpotensi anda mendapat apnea.

3. Tidak cukup tenaga

Makan terlalu sedikit, diet yang keterlaluan juga akan menyebabkan anda lemah. Diet yang seimbang membantu anda untuk mengekalkan tenaga dan juga paras glukosa dalam darah. Apabila paras glukosa dalam darah menjadi rendah, anda akan menjadi lemah dan boleh menyebabkan pitam.
Mesti, mesti dan mesti sarapan pagi! Ambil sarapan yang simple seperti beberapa keping roti atau telur separuh masak. Supaya tenaga anda dapat dibekalkan di waktu pagi. Waktu pagilah anda memerlukan tenaga yang berterusan untuk melakukan kerja. Untuk fokus pun anda memerlukan tenaga juga.
 
4. Kurang darah merah (anemia)
Dikalangan perempuan anemia merupakan penyebab utama mereka sering berasa lemah. Ini kerana mereka akan kehilangan darah ketika datang haid. Biasanya tahap besi (iron) dalam darah akan berkurang dan meletakkan mereka dalam keadaan berisiko. Sel darah merah sangat penting untuk membawa oksigen keseluruh organ. Lemah, sesak nafas, sering berdebar-debar, adalah simptom anemia. Pergi berjumpa doktor sekiranya anda mempunyai simptom-simptom tersebut.
Sekiranya disebabkan kurang besi dalam darah, dapatkan iron supplement di klinik-klinik atau makan-makanan yang mempunyai kandungan iron yang tinggi seperti daging merah, dan juga kekacang.
 
5. Tekanan Emosi
Setiap orang pernah mengalami tekanan. Tekanan emosi anda mungkin melihat sekadar memberi kesan kepada emosi sahaja, tetapi ia juga memberi kesan kepada fizikal juga. Lemah, sakit kepala, hilang selera makan adalah simptom yang sering berlaku akibat tekanan emosi.

6. Penyakit hipotiroid

Anda mungkin akan perasan terdapat kalenjar yang membesar di bahagian halkum anda. Kalenjar tiroid ini berfungsi untuk mengawal metabolisma anda. Apabila kalenjar ini tidak dapat menghasilkan hormon tiroid dengan cukup, metabolima badan akan menjadi bertambah perlahan. Menyebabkan anda bertambah berat badan dan bermacam-macam lagi simptom lain.
Jumpa dengan doktor dan mereka akan melakukan ujian darah untuk mengetahui kadar hormon tiroid anda.
 
7. Terlalu banyak kafein
Kafein membantu anda segar, dan meningkatkan kadar konsentrasi apabila anda mengambil dos yang tidak keterlaluan. Terlalu banyak kafein di dalam kopi akan menyebabkan kadar degupan jantung bertambah, tekanan darah meningkat dan ada kajian mengatakan terlalu banyak kafein akan menyebabkan anda menjadi lemah.
Secara perlahan-lahan turunkan kadar ketagihan anda terhadap kopi. Penurunan secara mendadak menyebabkan anda kembali ketagih dah menyebabkan anda bertambah lemah.
 

8. Dehidrasi
Mudah lemah mungkin disebabkan anda kurang minum air. Sama ada anda melakukan senaman ataupun bekerja di atas meja, badan anda sangatlah memerlukan air. Apabila anda dahaga, itu bermakna anda dehidrasi.
Minum air kosong sekurang-kurangnya 2 liter sehari. Sekiranya anda ke gym, minum air setiap kali anda melakukan senaman. Apabila rasa dahaga sahaja, terus minum seteguk dua. Apabila anda minum banyak air, air kencing anda akan kelihatan lebih jernih dan terang. 



bagi mengatasi masalah ini, anda digalakkan melakukan senaman dan mengamalkan pengambilan makanan yang berkhasiat. Namun gaya hidup sekarang yang terlalu sibuk atau tidak melakukan senaman dan pengambilan makanan yang berkhasiat boleh mengganggu gugat kesihatan kita. 


Bagi mengatasi masalah ini, set A (set optimum) mampu mengatasi permasalahan ini.. Apakah itu set A??

SET A / SET OPTIMUM





Vita-Lea Iron Formula (Multivitamin) - 120 biji
  1. Mengandungi 12 vitamin dan 9 mineral penting yang lengkap untuk keperluan tubuh seharian
  2. Membantu meningkatkan kecerdasan minda dan sistem imuniti badan
  3. Memulihkan selera makan dan melancarkan proses pencernaan
  4. Penting bagi proses pertumbuhan
  5. Menyeimbangkan hormon dan bahan kimia dalam badan
  6. Melengkapkan nutrien yang kurang
  7. Membantu penyerapan zat dari makanan
Vitamin C - 180 biji
  1. Membantu dalam meningkatkan imuniti badan
  2. Membantu dalam penyerapan zat besi
  3. Membantu dalam proses pemulihan sel, seperti luka
  4. Membina kolagen untuk menguatkan dan menyegahkan tisu dalam badan
  5. Menjaga ketahanan badan dari selsema
  6. Menstabilkan bahan kimia dalam badan
B Complex - 120 biji
  1. Menukarkan gula dalam darah kepada tenaga
  2. Mencegah kelesuan dan kemurungan
  3. Membantu kelancaran urat saraf
  4. Mengelakkan stress
  5. Mengelakkan sembelit
 
Siapakah yang boleh ambil set A ini?

Untuk mereka yang sering keletihan, kelesuan, mereka yang banyak makan di luar dan selalu mengadap fast food, untuk fokus, mereka yang sering jatuh sakit, ibu menyusu, ibu hamil boleh mengambilnya tanpa sebarang masalah.

Tips Makan Suplemen
  • ambil vitamin selepas waktu makan (breakfast/lunch/dinner/supper)
  • elakkan ambil suplemen dengan jus buah, kopi, air gas dan teh (ia akan mengurangkan effiency serapan ke tubuh badan)
  • banyakkan pengambilan air masak untuk memudahkan penyerapan sekurang-kurangnya 3 liter sehari
  • try and error cara makan. Jika tidak mahu makan ke semua pada waktu malam sebelum tidur anda boleh bahagi-bahagikan cara makan contohnya multivitamin (pagi), vitamin C (tengahari) dan B complex (malam)
  • jika anda sedang makan antibiotik/jamu, jarakkan masa makan suplemen kerana ia akan mengurangkan keberkesanan antibiotik itu jika anda mengambil zat besi dan kalsium
Jika selepas mengambil suplemen anda merasai pening, sakit kepala, mengantuk, mengalami ruam dan sebagainya ia adalah disebabkan oleh proses krisis pemulihan. Ia mungkin terjadi kerana anda tidak mengikut saranan yang diberikan iaitu kurang pengambilan air masak. Krisis pemulihan ini berlaku apabila suplemen bertindak memperbaiki sel-sel dalam tubuh badan kita agar menjadi lebih baik.

*boleh di ambil oleh ibu yang menyusu dan hamil.



Tuesday, March 5, 2013

interim lagi

asSalam.. hari ni dah kuar senarai nama tok interim SABAH n SARAWAK.. cuak gak nak cek takut dapat sn, maklumlah sebelum2 ni ramai senior yg dapat sabah n sarawak..

huhuhu... 

tapi xder sorang pon yg dapat sn dr IPG KPP ni.. heheh

camner nk cek?? ok2, bg sesiapa yg blom cer bley la klik sini.. ad 3 lampiran.. 




huhuhu.. sblm ni ad cek nama tok penilaian khas.. Alhamdulillah.. namaku tersenarai..

penilaian khas (link nk cek penilaian khas) bln 4 br nk wat program ni..

lamanyer la tunggu.. 1st time batch PISMP keluaran IPG posting lambat.. konvo bln MEI ni.. 

owh duit.. sjk jd penganggur ni, mslh duit adlh biasa.. hehe..

p/s: kwn2.. doakan sy yer tok langkah yg seterusnya dieprmudahkan.. amin.. :)

Friday, March 1, 2013

Kalsium


[Promo Mac] New Shaklee cycle begins today, ya!

RM0.00 Shaklee: March2013 Product Promotion - OsteMatrix (Buy 6 Free 1). 
DN294 (WM) / DN312 (EM) / UV96. Place your order now!
 
TANDA-TANDA KURANG KALSIUM..
Ada yang bertanya, apa tanda-tanda jika kekurangan kalsium. Cukupkah minum 2 gelas susu sehari?? kalau sakit belakang dan pinggang tu maksudnya kurang kalsium ke?? Jom check jika anda ada tanda-tanda berikut..

Antara Tanda-Tanda Kekurangan Kalsium:


Otot & Saraf:

Kebas dan rasa yang mencucuk keliling mulut, jari-jari tangan dan kaki.
Kejang otot
Wheezing(pernafasan berdehit)
Susah menelan
Suara berubah akibat laryngospasm

Saraf:

- Mudah marah, terjejas keupayaan intelektual, kemurungan, dan perubahan personaliti
-Letih
-Sawan
- Lain-lain pergerakan yang tidak terkawal

Jantung

- Sesak nafas
- Tanda-tanda lemah jantung...cepat penat

Kulit

- Rambut kasar
- kuku rapuh
- Psoriasis (sakit kulit)
- Kulit kering

Lagi Tanda-Tanda Kekurangan Kalsium:

Kekejangan atau kram otot
sukar/susah nak tidur
Perasaan berdebar2
Eczema-penyakit kulit
Rapuh kuku
Sakit Sendi
Tekanan darah tinggi
Gigi reput
Paras Kolestrol timggi
Kebas-kebas kaki dan tangan
Rheumatiod arthritis
Rickets

Mengikut kajian pengambilan kalsium adalah paling baik jika diambil bersama dengan dengan magnesium. Penyerapan kalsium akan jadi paling baik dengan kehadiran magnesium. Kekurangan magnesium memberi kesan kepada kemampuan tubuh mengawal penggunaan kalsium. Pengambilan kalsium dan magnesium yang tidak seimbang juga boleh menyebabkan penyakit batu karang.
 
Apa Ada Dalam Kalsium (Ostematrix) Shaklee?

KALSIUM

250mg kalsium dalam setiap caplets. Individu digalakkan untuk mengambil 1000mg kalsium setiap hari dan cara yang terbaik bukanlah ambil sekaligus 1000mg kerana ianya tidak akan menghasilkan kesan yang baik. Kenapa? Sebabnya kalsium dapat diserap dengan baik bila diambil dalam dos yang rendah. Sebaiknya adalah tidak lebih dari 500mg setiap kali pengambilan. Sebab itu Ostematrix Shaklee dicadangkan diambil 4 biji sehari di mana 2 biji diambil setiap pengambilan.
Dan Kalsium (ostematrix) juga baik diambil bersama makanan.Bukannya ketika perut kosong.


VITAMIN D

Kalsium memerlukan Vitamin D untuk membantu penyerapan yang baik. Tanpa vitamin D, badan tidak dapat mendapat cukup 'hormone calcitriol'(dikenali sebangai Vitamin D aktif). Bila tidak cukup hormon ini, badan akan mengambil kalsium dari rangka yang sedia ada, yang mana akan melemahkan tulang-tulang kita.

Kalsium dan Vitamin D sangat digalakkan untuk mengelakkan dari osteoporosis. Golongan yang paling sesuai untuk mengambil kalsium (ostematrix) adalah:


1. Ibu menyusu, mengandung

2. Suami/isteri bekerja yang selalu kepenatan dengan kerja
3. Warga emas
4. Wanita yang mengalami masalah PMS - sakit semasa datang bulan
5. Merka yang mengalami kekejangan otot

inilah masanya untuk hadiahkan kepada yang tersayang! Duit bukan ukuran jika dibandingkan dengan kesihatan sepanjang hayat.

TESTIMONI PENGGUNA


 

Jom Terjah

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...